jueves, 16 de junio de 2011

Apropar-se als ciutadans, Escoltar. Participar.

Quan alguns demanen @democraciareayal, és probable que estiguin demanant participar en la presa de decissions.

La questió de fons i la base de la desconfiança en els polítics probablement estigui d'una banda en el profund desconeixement de la tasca que fan, dels circuits i procediments que es segueixen en els procesos de la presa de decissions i també de per què prenen les decissions que prenen. Tot plegat és un gran misteri. ¿ Per què trobem unes persones a les llistes electorals i no altres ? En base a quins criteris ?. Qui decideix ?. Per què decideix ?. Sempre són els millors ?.

Segona pregunta. Quan es forma un govern, "el govern dels millors" per exemple, realment són els millors ?. I si són els millors, com és possible que al poc temps hagin de marxar del govern, sigui aquest autonòmic o central. La durada mitjana d'un ministre no arriba ni de lluny als 3 anys i al nivell autonòmic no crec que sigui diferent. Seria interessant veure la evolució dels darres 30 anys i estudiar per què es "creman" ara tan ràpidament.

Tercera questió. El lideratge. Realment hem vist que els líders dels anys 70 i 80, Suarez, Felipe Gonzalez, Jordi Pujol, Alfonso Guerra, Manuel Fraga, Miterrand, Helmut Schmidt, Margaret Thatcher, Reagan...eren questionats obviament, pero lideraven. Avui és difícil trobar líders. No ho és Zapatero, ni Rajoy, ni Alfredo. A nivell local ja és exasperadament depriment. La debable municipal començant per Barcelona mereix un capitol a banda.

Quarta. Els líders i els no líders, questionan al suposat líder i finalment aconsegueixen destruir-lo: Barreda versus ZP, amb l'ajut d'altres que no sempre és visible i públic. Ja ho sabem, tothom te al seu costat a Bruto esperant el moment oportú. Però en definitiva estan empobrint el sistema. Finalment Barreda no ha aconseguit guanyar a casa seva, malgrat i haver jugar la carta de llençar lastre per la borda.


Tornant al primer punt, la comunicació polítics/ciutadans, les 2.0 poden ser una de les vies de comunicació i d'apropament amb la ciutadania. A tall d'eixemple, aquest matí, sorprenentment a primerísima hora, he tingut l'ocassió de comunicar-me amb una persona coneguda i amb un CV que personalment valoro amb una nota alta. Penso que és una de les polítiques quina gestió serà reconeguda històricament. Ha combinat política i gestió amb habilitat i amb bons resultats.

Faig la transcripció literal, no pel contingut dels comentaris (a les 7.30 hores del matí....), sinò per l'eixemple de facilitat de contactar amb ella.

Marina Geli Fàbrega
Un dels grans debats avui és com donar valor a la democràcia representativa i fer-la constantment participativa i deliberativa.
hace 16 horas vía Twitter for BlackBerry®
Favorito Retwittear Responder
respuestas ↓

marianoporras Mariano Porras por montsegarcia972@
@marinageli 4 consultar ciutadans 5 no oblidar
que els ciutadans saben qué volen
hace 16 horas

marianoporras Mariano Porras @
@marinageli 4 consultar ciutadans 5 no oblidar
que els ciutadans saben qué volen
hace 16 horas

marianoporras Mariano Porras por montsegarcia972@
@marinageli 1 proposta: debatre sobre els
problemes reals de la gent. 2 tancar debats territorials. 3 consensuar temes de país/estat/nació
hace 16 horas

marianoporras Mariano Porras @
@marinageli 1 proposta: debatre sobre els
problemes reals de la gent. 2 tancar debats territorials. 3 consensuar temes de país/estat/nació
hace 16 horas Favorito Responder Borrar

Insisteixo. No importa el contingut. Importa la via de comunicació oberta i directa amb els nostres representants. Caldrà continuar treballant aquesta i altres vies si volem apropar la política als ciutadans i que els ciutadans s'apropin a la política.

No hay comentarios: